9 savjeta za sigurno supanje sa psom

SUPanje sa psom postaje pravi trend. Ali ovdje nije riječ samo o načinu ljetne rekreacije. To je stil života, ispušni ventil, opuštanje, istraživanje svoje duše, a i novih skrivenih zakutaka na i uz vodu u društvu tvojeg najboljeg četveronožnog prijatelja. Zajedno lovite ravnotežu, jačate najdublje mišiće i vaš odnos – sve u jednom. 

Prednost za tebe je da je tvoj ljubimac ljubitelj vode i zna plivati. S postepenim navikavanjem na SUP dasku mu možeš pomoći da zavoli i tu aktivnost. Na taj način možeš čak i ublažiti njegov strah od vode. Cijela stvar izgleda vrlo jednostavno – jer takva stvarno i je, no ipak, SUPanje s nekim psima može biti izazov. Kako bi bio/la što bolje pripremljen/a na SUPanje sa psom, podijelit ću s tobom ovih 9 dragocjenih savjeta. 

1. NEKA TVOJI PRVI POKUŠAJI SUPANJA BUDU BEZ PSA

Iako je vrlo privlačno i zanimljivo na prvi pogled, svoje prve zaveslaje ipak napravi bez psa. Otiđi na vođen izlet ili tečaj SUPanja da naučiš osnove. Pas će ti više vjerovati i dobro se osjećati da dasci tek kada ćeš se na njoj dobro osjećati ti. 

Tečaj supanja v Strunjanu

2. VJEŽBE ZA RAVNOTEŽU I TRENING NA SUHOM ZA OBOJE

Početnici često imaju meka koljena na dasci. To je posve uobičajeno. Nekima stajanje na dasci samo po sebi predstavlja izazov. Jednako je i kod pasa. Vježbe za ravnotežu na kopnu pomažu kod stabilizacije na dasci. Primjer vježbe je npr. stajanje na jednoj nozi (+žmirećki), tj. dizanje jedne šape za psa. Nemoj zaboraviti svog psa upoznati s veslima već na suhom, jer bi ga u suprotnom veslanje moglo preplašiti ili uznemiriti.

3. PRSLUK ZA SPAŠAVANJE ZA PSA I RUČNIK ZA OSJEĆAJ SIGURNOSTI PRI SUPANJU

Prsluk za spašavanje će psa držati na površini, zbog čega će lakše plivati ako se nađe u vodi. Također, lakše ćeš ga uočiti i ujedno, zbog ručke na vrhu, jednostavnije izvući iz vode natrag na dasku. Ručnik, kao podloga, idealan je za početnike i pse koji su naučeni na SUPanje. To može biti i bilo koja druga podloga protiv klizanja koja psu daje osjećaj sigurnosti. Tako ćeš ujedno zaštititi površinu daske. Svakako svojem psu redovito podrezuj pandže, ne samo prije SUPanja.

Brisača za varen občutek na supanju

4. POSTEPENO PRIVIKAVANJE PSA NA SUP DASKU

Pas mora sam iskazati interes za aktivnost, a mi smo zato tu da mu je približimo na njemu odgovarajući način. Pas se mora upoznati s vrstom podloge, s nestabilnošću, s vodom. Iz tih razloga se protivim prisilnom dizanju ili čak vučenju psa na dasku. Prouči korake i počni na kopnu. Tek tada, postupno, počni s treningom u plićaku i blizu obale kako bi psa u bilo kojem trenutku mogao/la pustiti na suho.

Postopno privajanje psa na sup desko

5. PRIMJERENA SUP DASKA ZA TVOJEG PSA 

Kupiti ili unajmiti? Na napuhavanje ili čvrsta? Oko tih pitanja može nastati rasprava bez kraja. Osobno, prednost dajem daskama na napuhavanje, zbog praktične upotrebe, skladištenja, materijala izrade, otpornosti (ovisno o proizvođaču). Posavjetuj se s nama prije kupnje. Daska bi morala biti što šira, deblja i zaobljena na nosu te ravna s donje strane, što će vam pružiti više stabilnosti i zahvaljujući tome bolja prva iskustva. Što točno je važno kod SUP dasaka možeš pročitati u vodiču: Kako odabrati SUP dasku.

6. PUNO VREMENA, STRPLJENJA I HRANE ZA TRENING

Možda je tvoj pas prirodni talent za SUP, a možda će vaš pokušaj SUPanja ispasti prava katastrofa. Važno je da odvojiš vrijeme za trening. Možda će biti dovoljan jedan mjesec, a možda će biti potrebna i cijela sezona, godina ili dvije. Neka vaše seanse budu kratke. Sigurno ćeš potrošiti i brojne poslastice, zato se pobrini da su male i zdrave. To može biti i cijeli obrok ili čak dva. Neka se između treninga pas opusti igrom ili ga nagradi nekom, njemu dragom, nagradom. To može biti plivanje ili skakanje po vodi.

7. NEKA SE PAS PRIJE SUPANJA DOVOLJNO KREĆE

Tijekom SUPanja se pas mora kontrolirati i koncentrirati. Većinu vremena mora biti poslušan. To može biti iznimno teško, posebice za mlađe pse. Budući da na SUP dasci pas samo stoji, sjedi ili leži, neka se prije toga dovoljno giba. Također, poslije SUPanja ga izvedi na kraću šetnju da bi se razgibao.

8. LOKACIJE KOJE SU PRILAGOĐENE SUPANJU SA PSIMA

Raspitaj se da li su psi dobrodošli na mjestu gdje želiš SUPati. Za skladni suživot s ostalim posjetiteljima voda vrlo je važna kultura. Psa moraš naučiti osnovnim manirama te poštovanju reda i pravila u okolini u koju krećete. Za početak odaberi zatvorene vode: jezero, šljunčaru ili miran zaljev. Kad postanete usklađen SUPerski par, otkrivanje rijeka bit će vam još veći užitak.

Supanje s psom - izberi primerno lokacijo

9. PRONAĐI TRENERA KOJI ĆE VAM POMOĆI

SUPanje sa psom je znatno intenzivnije i učinkovitije od SUPanja bez psa. Uz veslanje, najveći je izazov da oboje zajedno održavate ravnotežu na dasci. Također, psi su vrlo različiti. Neki od njih imaju gomilu problema: nemirni su i laju na dasci, skaču u vodu, neudobno im je stajati na maloj površini usred vode, jednom dobro sudjeluju pri SUPanju, sljedeći puta je pravi kaos…

Što napraviti? Uključi se u tečaj SUPanja sa psom ili pomoć potraži direktno kod mene – ja sam trener SUpanja, coach za kretanje i vježbe sa psima te autorica članka – Suzi Simenčić.

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>