Bananaway SUP teambuilding: istraživanje Tajlanda sa SUP daskama

U potrazi za plažama iz snova, sunčanim vremenom, visokim temperaturama, ukusnom hranom, slatkim kokosima i neotkrivenim SUP lokacijama Bananaway ekipa se uputila na SUP ekspediciju na Tajland. Zanima te ostatak priče? Čitaj dalje!

KAKO JE SVE ZAPOČELO?

S veseljem možemo reći da je ovogodišnja ljetna SUP sezona bila (ponovno) odlična. Bananaway ekipa je dobila nove članove (Andreju, Grega, Nušu i Suzi), sezona je bila dulja i sunčana, SUP instruktori su na nove SUPere prenijeli puno entuzijazma i znanja, a stekli smo i puno novih prijatelja iz inozemstva – govorimo o aktivnim putnicima iz cijelog svijeta koji su nam dozvolili da im našu prekrasnu Sloveniju predstavimo iz vodene perspektive.

Kada nas je u početku rujna s jezera potjerala trotjedna kišna fronta i očajno smo željeli i najmanju toplu sunčevu zraku, u ured je doletio Matija i ubrzao naš puls:

Idemo na teambuilding! Idemo SUPati na Tajland!

Prvo smo se nasmijali njegovoj lošoj šali, ali ubrzo smo shvatili da se on zapravo uopće ne šali te da nas čeka nagrada za dobar rad.

ISPLANIRALI SMO SUP LOKACIJE I ODREDILI VRIJEME PUTOVANJA!

Dakle, Tajland it is! Budući da rujan nije najpametniji odabir za putovanje na Tajland i jer nas je u listopadu čekalo kite putovanje na nevjerojatan sjever Brazila, putovanje smo isplanirali za kraj studenog, kada polako završava kišno razdoblje.

Na raspolaganju smo imali 10 dana i htjeli smo ih iskoristiti do maksimuma, zbog čega smo putovanje isplanirali do detalja. Svi smo sudjelovali u skupljanu ideja i lokacija, održali smo zajednički sastanak i potvrdili konačan plan. Kupili smo povoljne avionske karte, rezervirali bungalove, spakirali svu SUP opremu i veselili se našoj prvoj većoj SUP ekspediciji.

WELCOME TO BANGKOK!

Unatoč tome da smo sletjeli usred noći, već prvi korak iz aviona je bio dovoljan da nas obuzme vrućina i da nas napuni uzbuđenjem i energijom. Na pregled dokumenata, doduše, nismo čekali tako dugo kao u Brazilu, no svejedno smo doletjeli u treći svijet gdje sve funkcionira sporije, pa smo morali naše prebrze europske svijesti zamijeniti onim „easy state od mind“.

U Bangkoku smo se sastali s Nušom koja je već mjesec i pol putovala sjeverom Tajlanda, Laosom i Kambodžom te smo čak u 4 ujutro našli otvoreni bar sa zalihom hladnog Changa. Bangkok nikada ne spava pa nismo namjeravali ni mi – ipak smo imali mnogo za nadoknaditi s Nušom.

Uz dobru ponudu svježe pripremljenih prirodnih sokova i ukusne ulične hrane, jeftine masaže, osjećaj sigurnosti, inspirativne hramove, brzo jureća tuk-tuk vozila i živahno večernje događanje, nije se teško uklopiti u lokalni ritam. Matija i ja smo Tajland već posjetili prije četiri godine, tako da nam je sve bilo vrlo domaće. Ipak, moramo priznati da smo već skoro zaboravili kako dobro smo se tada proveli u Bangkoku i brzo smo se složili da se veselimo povratku tamo 😊

SKITANJE PO DŽUNGLI

„Short but sweet“ možemo reći za naš posjet Bangkoku, no svi smo se beskrajno veselili samom SUPanju pa nam nije bilo teško krenuti na prvo veće putovanje prema jugu. Budući da smo htjeli doživjeti nešto potpuno novo, uputili smo se u samu džunglu. Budili smo se s usred divljine u društvu majmuna i zanimljivog tropskog bilja. Iznenadila nas je kiša, koja nas na kraju nije ni tako strašno smetala. Kada si na putovanju treba iskoristiti sve što imaš. Od lokalnih stanovnika smo saznali da se kišno razdoblje svake godine malo pomiče.

Prva dva SUP iskustva na Tajlandu su bila fenomenalna i vrlo različita. SUPali smo na mirnoj rijeci s nekoliko dijelova na kojim je riječni tok malo brži te na vrlo valovitom nemirnom jezeru. Za SUPanje na rijeci smo Matija i ja izabrali dasku Red Paddle 10’6 Ride MSL, ne samo zato što je iznimno stabilna, već i zbog iFin sistema manjih peraja, zahvaljujući kojim je mogućnost da slučajno udarimo u neki kamen bila puno manja.

Naravno, raspitali smo se i o sigurnosti na obije lokacije te se uvjerili da nas neće iznenaditi krokodil. I preživjeli smo. 😉

OTKRILI SMO PRAVO SUP IGRALIŠTE!

Već iz parka prirode smo otišli puni dojmova, a dolazak u Krabi je donio onu potvrdu koju smo čekali cijelo vrijeme – da je odluka o destinaciji bila prava. Nismo se mogli zadržati te smo odmah napuhnuli naše daske i „poletjeli“ prema obali. Zaljev za zaljevom je otkrivao nova iznenađenja, novo veselje. Klifovi, stijene, uzvisine, prolazi, jame, pješčana obala,… sve na jednom mjestu!

U POTRAZI ZA PLAŽOM LEONARDA DI CAPRIA

Već na prvom putovanju na Tajland je otok Phi Phi bio na našoj #togo listi. Tada nažalost nismo imali dovoljno vremena, ali zato smo ovoga puta taj highlight obavezno planirali na kraju putovanja. Zanimljivost Phi Phija je da na otoku nema nikakvog prometa – čak ni tuk tuk vozila! To je naime vrlo mali otok, uglavnom naseljen samo na jednom dijelu koji također ima bogato razvijenu turističku ponudu (restorani, izleti, sve moguće trgovinice, masaže, klubovi, itd.).

Ni u Krabiju ni na Phi Phiju nas komercijalnost tih mjesta nije smetala – jednostavno smo izbjegavali mnoštvo na glavnim plažama te smo odveslali, veslali i usidrili se na svojim privatnim plažicama. Ili uživali u pogledu usred mora sa svježim ananasom ili osvježavajućim pivom u ruci. Tirkizno plavih zaljeva je jako puno, no ako ne odvojiš par tisuća tajlandskih bahti za privatnu lađicu, do njih ne možeš. Za SUP to nije problem ako imaš dovoljno iskustva s očitavanjem uvjeta za SUPanje.

I, naravno, morali smo provjeriti svima poznatu tirkiznu plažu koja se proslavila u filmu Leonarda Di Capria s naslovom The Beach! Zahvaljujući iskustvu sa Filipina i iz kite svijeta, točno smo znali kada je pravo vrijeme za posjetu. Na plaži Monkey beach smo imali i bliske susrete s majmunima kradljivcima, a uzburkano more nas je nažalost spriječilo u plivanju s planktonima, kojem smo se neizmjerno veselili. Ali, što je tu je, nešto moramo ostaviti i za sljedeće putovanje. 😊

JE LI TAJLAND STVARNO PREVIŠE KOMERCIJALIZIRAN?

I sami smo se na početku pitali, je li Tajland stvarno ona prava destinacija za naše putovanje. Unatoč dobrom iskustvu od prije nekoliko godina, tu i tamo smo čuli da je zadnjih godina ta destinacija postala previše turistička i „isfurana“. A naša cijela ekipa za SUP ekspedicije je više „off the beaten track“ tip putnika, koji izbjegavaju previše turistička mjesta i žudimo za posebnim, lokalnim doživljajima.

Dakle, „for the record“, naše iskustvo nije bilo takvo, jer smo svoje putovanje kreirali sami.

 

POGLEDAJ NAŠE VLOGOVE!

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>