Gdje supati zimi: 9 egzotičnih lokacija koje će oduševiti i najzahtjevnije supere

Jesi li i ti među onima koji bi zimu radije preskočili i odmah prešli na toplo proljeće kada će opet biti vrijeme za SUPanje? Ako te ne privlači SUP na hladnoći i prije zime želiš nekamo pobjeći, predstavljamo ti nekoliko egzotičnih lokacija gdje uopće ne poznaju zimu.

SUP je s primjerenom opremom zabavan i zimi, no unatoč tome nismo svi ljubitelji hladnog vremena. Zimi preporučujemo slojevito odijevanje, jer ti tijekom fizičke aktivnosti brzo može postati vruće. Više o tome što je najbolje odijevati za SUP u jesensko i zimsko doba, možeš pronaći u blogu „Odjeća za jesensko i zimsko SUPanje“.

A ako želiš pobjeći u toplije krajeve, za tebe smo izabrali nekoliko SUP destinacija iz snova.

1. HAVAJI

Nikada ne možeš pogriješiti s mjestom rođenja SUPa. Kako je tamo sve to počelo? SUPati su počeli takozvani „Beach Boys of Waikiki“ kada su na svojim velikim daskama veslali prema otvorenom moru, kako bi fotografirali turiste koji su učili surfati. Od tamo se je SUP ubrzo raširio po cijeloj Americi i kasnije također cijelom svijetu.

Zašto SUPanje na Havajima? Područje Waikiki ima prekrasnu pješčanu plažu s palmama na čijem kraju se prostire čudesan ugasli vulkan Diamond Head, jedan od prizora po kojem su Havaji poznati po cijelom svijetu.

Havaji na gotovo svim plažama nude početne satove daskanja na vodi i SUPa, dakle, čak i ako nisi vješt u SUPanju i želiš to naučiti, ovo je odličan odabir.

2. MAROKO

Agadir je lučko i turističko središte, a i najveća ribička luka u državi, koja se nalazi na atlantskoj obali. Ako želiš egzotično aftičko SUP putovanje, Agadir je top izbor za tebe. Do Maroka možeš pronaći relativno puno jeftinih avionskih letova pa ćeš se takvom putovanju zaista teško oduprijeti.

Zašto SUPanje u Maroku? Maroko je pravi raj za windsurfere i kajtere, no čim se vjetar smiri može biti nevjerojatna destinacija i za SUP. Mjesto Tamraght i njegova okolica nude dobru lokaciju za SUPere koji vole zajahati i poneki val.

 

3. AZORI

Otoci cijele godine imaju laganu oceansku klimu, a temperature se kreću između 15 i 25 °C. Ne znaju za zimu. Azori su skupina od devet otoka koja je prije deset milijuna godina nastala erupcijom vulkana. Otoci se nalaze usred Atlantskog oceana, 1360 kilometara zapadno od Portugala. Smaragdno zelene otoke, pune prirodnih termalnih vrela, vulkanskih kratera i vrhova, tamnih pješčanih plaća, bujne suptropske vegetacije, dramatičnih klifova i slapova su u 14. stoljeću otkrili Portugalci. Stanovnici su zbog izoliranosti još danas usko povezani s višestoljetnim tradicijama i, što je još ljepše, uspjeli su očuvati netaknutu prirodu koja je ostvarenje nebeskog udaljavanja od užurbanog svijeta.

Zašto SUPanje na Azorima? Raj za sve ljubitelje prirode i sportske entuzijaste, jer ti omogućavaju istraživanje pješice, na biciklu i također na SUP dasci. Možeš birati između SUPanja na moru ili na jednom od jezera.

4. KOSTARIKA

Zasigurno znaš da je Kostarika raj za surfere, no u zadnjih nekoliko godina postaje popularna destinacija i za SUPere.

Sada i turisti koji ne vole cijele dane provoditi u učenju lovljenja valova imaju odličnu alternativu. Pristupačni ljudi, prisan „pura vida“ životni stil, prekrasna tropska kišna šuma, pokrajina koja će vas oduševiti, pogledi koji će vam oduzeti dah, beskonačne plaže i veličanstveni zalasci sunca.

Zašto SUPanje na Kostarici? Ako voliš na SUP dasci istraživati, a pješčane plaže te ne privlače previše, na Kostarici možeš istražiti prašumu te raznoliku faunu i floru.

5. BORA BORA

Otok, kojeg nazivaju i biserom Pacifika, mnogi smatraju otokom s najljepšom lagunom na svijetu.

Otok Bora Bora nalazi se sjeverozapadno od Tahitija, a uz glavni otok uključuje i desetke otočića koji su okruženi koraljnim grebenima.

Zašto SUPanje na Bora Bori? Brojne prekrasne plaže otoka Bora Bora dostupne su jedino čamcem, zbog čega su upravo za tebe ako voliš SUPanje na većim udaljenostima i istraživanje usamljenih plaža. Najpoznatija je plaža Matira koja će te osvojiti svojim bijelim pijeskom i plitkim toplim morem.

6. TAJLAND

Tajland je posljednjih godina postao pravi raj za sve putoholičare. Krabi i Phi Phi, Koh Samui i Koh Pangan te Koh Tao svi nude očaravajuće izlete, plaže, mini otočiće… i bezbroj mogućnosti za istraživanje sa SUP daskom.

Jesi li gledao film Žal s Leonardom DiCapriem? Film je snimljen na otoku Phi Phi Leh na Tajlandu, na vrlo popularnoj plaži Maya. Tamo će te dočekati kristalno čisto more u različitim nijansama plave, tirkizne i zelene boje, bujna vegetacija i strme stijene.

Zašto na Tajland sa SUP daskom? Uz čudesne otoke i plaže, Tajland skriva i nevjerojatne parkove, a istraživanje tropskih šuma je na SUP dasci nešto uistinu posebno. Rajske lokacije nisu samo pješčane plaže, već i divlja i nedotaknuta priroda i susreti s životinjama koje izbliza možeš vidjeti sa svoje daske.

7. MAURICIJUS

Duge pješčane plaže, kristalno more, palme i sunce… Polja šećerne trske, brežuljci neobičnih oblika, simpatični i pristupačni ljudi, tirkizno more, duge plaže s koraljnim grebenima, raznolika lokalna kuhinja ili događanja u glavnom gradu Port Luisu će vas očarati. Otok je također poznat po izumrloj ptici dodo.

Zašto SUPanje na Mauricijusu? Mauricijus je pravi raj za SUPere, pošto SUP predstavlja odličan način za otkrivanje skrivenih zakutaka, tirkiznih laguna, zelenih labirinata mangrova i gotovo luksuznih rijeka. I tamo te cijele godine čeka ljeto.

8. MALDIVI

U blizini Šri Lanke u Indijskom oceanu leže Maldivi. Mali rajski otočići gdje je more kristalno čisto, boje se prelijevaju od zelene do plave, a podvodni svijet nam nudi prizore od kojih zastaje dah.

Zašto SUPanje na Maldivima? Otoci su raj za ljubitelje podvodnog svijeta – za ronioce a i za kupaće s maskama i perajama. Također su odlična destinacija koju možeš otkrivati nad vodom, jer će ti kristalno čista voda omogućiti da podvodni svijet vidiš sa same SUP daske. Ponekad je malo vjetrovito, no to ti neće pokvariti istraživanje područja.

9. AVSTRALIJA

„Land down under“ već dugo privlači različite avanturiste. Nudi mnogo zanimljivih lokacija za SUP. Samo 90 min vožnje sjeverno od Sydneya nalazi se regija Central Coast. Tamo je najpopularnija plaža Terrigal Beach gdje često ljetuje mnogo poznatih osoba i sportaša. To je mirno mjesto, okuženo plažama za surfanje, lagunama za SUPanje i pravi je raj za piknike.

IMAŠ JOŠ IDEJA?

Imaš još neku dobru ideju o tome kamo od hladne zime pobjeći sa svojom SUP daskom? Ili imaš u rezervi još poneki SUP izlet u blizini? Podijeli s nama svoja iskustva, a ako imaš dobru sliku – pošalji nam je!

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>