Kako izabrati pravi oblik SUP daske za napuhavanje s obzirom na namjenu i potrebe?

Kao što smo do sada već više puta pisali, SUP daske na napuhavanje možemo, s obzirom na namjenu i potrebe, razdijeliti u 5 različitih skupina – allround (višenamjenske), touring (za krstarenje), race (natjecateljske), SUP daska za surf, SUP daska za divlje vode. 

Budući da znamo da se unutar tih skupina pojavljuju modeli različitih robnih marki i s različitim specifikacijama, odluka postaje vrlo laka.

Izbiro si lahko olajšaš z odgovori na naslednja vprašanja:

1. Odabir si možeš olakšati odgovaranjem na sljedeća pitanja?

Vrlo je važno kupuješ li dasku samo za sebe ili će ju upotrebljavati i tvoj/a partner/ica? Možda čak cijela obitelj? Ili kupuješ igračku koja će na moru zabavljati djecu?

Ukoliko će daska biti namijenjena različitim osobama i interesima, definitivno predlažemo višenamjensku allround SUP dasku koja je iznimno stabilna (iz Ride obitelji), a ako se iza kupnje skriva tvoj osobni motiv savjetujemo da ozbiljno razmisliš o odgovoru na pitanje broj 3.

Red Paddle Ride - najboljša izbira napihljivega supa za družino

2. KAKAV JE NIVO TVOJEG ZNANJA, TJ. KOLIKO IMAŠ ISKUSTVA SA SUPOM?

Svrstavaš se među početnike koji su do sada SUPali tek nekoliko puta ili si se u prošloj sezoni mnogo puta popeo/la na SUP dasku?

Početnicima definitivno savjetujemo kupnju modela iz skupine allround dasaka (razlog možeš saznati u blogu SUP daska za početnike). A ako ti održavanje ravnoteže ne stvara probleme, na tvojem mjestu bi napravili sljedeći korak i razmislili o nešto naprednijem modelu Sport 11′ ili Sport 11’3 (ovisno o tvojoj težini) koji zahvaljujući svojem širokom središnjem i zadnjem dijelu zadržavaju stabilnost, a istovremeno bolje drže smjer i zato su brži. Opcija za još napredniji model su daske iz obitelji Explorer koje su još brže.

Najprimernejša SUP deska za športnike

3. KAKVA NAMJERA SE SKRIVA IZA KUPNJE?

  • SUP ti predstavlja opuštanje u prirodi ili zabavu koja okuplja prijatelje i obitelj?

Preporučujemo ti kupnju višenamjenske SUP daske iz skupine allround dasaka (Ride 9’8 ili 10’6 ili 10’8) koju ćeš odabrati s obzirom na svoju težinu (pogledaj odgovor na 4.pitanje).

  • Ljubitelj si windsurfanja i volio bi imati igračku za vjetrovite, a i mirne dane?

Ride 10’7 windsup: višenamjenski model s ugrađenim sistemom za montažu jedra. Primjeren je za wind SUP na slabijem vjetru. Dostupna su dva modela: osnovni te model s kobilicom koji će vam omogućiti SUPanje na jačem vjetru.

  • Jesi li već otkrio da možeš teretanu i grupne vježbe zamijeniti SUPom u prirodi te tako učinkovitije održavati kondiciju i definirati oblik tijela?

Sport 11′  ili Race 12’6: oba modela bolje zadržavaju smjer i brže plove od modela iz skupine allround. Sport 11′ je u usporedbi s Race 12’6 sporiji, no malo stabilniji. Oba modela preporučujemo svima koji žele brže veslati i prepoznati pozitivne efekte koje će SUP kao vježba imati na njihovo tijelo.

  • U slobodno vrijeme se baviš jogom, pilatesom ili sličnim vježbama i želiš to isprobati na vodi?

Ride 10’8 Activ: super stabilna SUP daska, primjerena za izvođenje joge, pilatesa i vježbama s vlastitom težinom. Taj model, zbog podloge koja nije skliska i čini skakanje u vodu sigurnim i zabavnim, vole i djeca.

  • Opušta te brže veslanje?

Race 12’6: toplo ti ga preporučujemo ako obožavaš malo brže veslanje tj. brže kretanje s manje napora. Race 12’6 je vrlo stabilan model. Ako želiš verziju primjereniju za natjecanja, izaberi uži model 12’6 Elite ili čak 14’Elite. Ta dva modela su u usporedbi s 12’6 nešto manje stabilna.

  • Jesi li možda došao na ideju da na SUP dasci kreneš na dulju turu?

Explorer 12’6: SUP daska primjerena za dulje relacije, istraživanja i ribolov. „Istraživač“ ima debljinu 15 cm, velik volumen (370l) te je iznimno plovan. Daska zašiljenog oblika lijepo zadržava smjer i vrlo je stabilna. Explorer 13’2 je još duži i ima točke za pričvršćivanje tereta ne samo na prednjem dijelu (kao model 12’6) već i na stražnjem. Explorer 13’2 plovi poput lađe i ništa ga ne ometa. Doduše, nešto manje je okretan ali će zbog svoje dužine lakše savladavati udaljenosti i nemirno more. 15 cm debljine će nas podignuti dovoljno visoko da zadržimo suhe gležnjeve i dobijemo osjećaj sigurnosti i udobnosti. Daska također ima RSS letvice, što joj povećava čvrstoću koja je također nezaobilazna na dugim putovanjima. SUP dasku Explorer možemo nazvati Mercedesom među daskama.

red paddle explorer - sup za daljše razdalje
Joga na SUPu

4. KOLIKO IMAŠ KILOGRAMA?

Vjerujemo da to nije tvoje najdraže pitanje ali prilikom izbora SUP daske na napuhavanje je vrlo važno. Moramo pronaći optimalnu dasku za tebe – ne preveliku, jer ćeš ju teško voditi i ne premalu, jer je važno da imaš što manje otpora i da te daska drži iznad vode.

Pri odabiru SUP daske moramo uzeti u obzir preporučenu težinu za svaku SUP dasku. Preporučena težina nije nosivost daske ( maksimalna težina koju daska može izdržati), već maksimalna težina koja još uvijek omogućava dobro SUP iskustvo.

Koja težina je preporučljiva za određenu SUP dasku na napuhavanje ovisi o volumenu daske i, naravno, njenoj građi i kvaliteti izrade ( jednoslojne – osnovna tehnologija, dvoslojne – stara tehnologija, MSL – nova, revolucionarna tehnologija). Jednoslojna SUP daska debljine 10 cm je primjerena za npr. djecu ili mladež, dok MSL fusion dasku debljine 10 cm s dodatnim RSS letvicama preporučujemo osobama težine do 80 kg..

ŠTO SE DOGODI AKO DASKU NA NAPUHAVANJE UPOTREBLJAVA TEŽA OSOBA?

Pogledajmo na primjeru osobe teške 90 kg.

  • Na višenamjenskoj, jednoslojnoj SUP dasci debljine 10 cm, osoba s 90 kg uopće ne može SUPati, jer se daska pod težinom savija što onemogućava održavanje ravnoteže. Daska će pod prevelikom težinom tonuti u vodu pa će osoba na njoj doslovno stajati u vodi, što će SUPanje činiti iznimno teškim.
  • Na višenamjenskoj dvoslojnoj ili MSL fusion dasci debljine 10 cm s dodatnim RSS letvicama će osoba te težine uspijevati održati ravnotežu i veslati, no to za nju još uvijek neće biti optimalna daska. SUP daske su napravljene za klizanje po vodi, ne u vodi.
  • Koju SUP dasku preporučujemo osobi težine 90 kg? Budući da želimo da daska klizi bez ikakvog otpora, preporučujemo MSL fusion sup s debljinom od 12 cm – optimalna debljina za tu težinu.
  • Zašto osobi koja je teška 90 kg ne preporučujemo kraću dasku s debljinom od 15 cm? Zbog toga što nema optimalne vozne sposobnosti. U praksi se, na valovitom moru, ponaša loše, a na vjetru nas još više odnosi i nespretna je. Treba uzeti u obzir da svaka duljina SUP daske ima svoju optimalnu debljinu
SUP slabe kvalitete
sup deska najboljše kvalitete

Na slikama iznad možemo vidjeti (na lijevoj strani) skoro potopljenu SUP dasku te (na desnoj strani) dasku jednakog oblika s većim volumenom i nosivošću.

5. TRAŽIŠ POVOLJNU SUP DASKU NA NAPUHAVANJE KOJA ĆE TE PRATITI IDUĆIH 10 GODINA?

Cijena, naravno, igra veliku ulogu u odlučivanju, koju dasku izabrati. U raznim trgovačkim centrima zaista možemo pronaći dasku za 300 € ali takve daske zapravo ni ne bi trebali nazivati SUP daskama. Njihove specifikacije su vrlo loše. One su nešto slično madracima na napuhavanje i nikako vam ne bi savjetovao kupnju takvog proizvoda. Posebice ako niste toliko bogati da ga možete mijenjati svaki tjedan.

Među jeftinijim modelima dasaka bi istaknuo jednoslojnu dasku Aqua marin, koju bih preporučio u slučaju da kupujete dasku za tinejdžera ili osobu do 60 kg. No ako vam je kvaliteta SUP daske i SUP iskustva važna i tražite dasku za idućih 10 godina, naša preporuka je svakako bilo koji od modela Red Paddle Co. s novom MSL tehnologijom koja predstavlja revoluciju u proizvodnji SUP dasaka na napuhavanje

PREUZMI VODIČ KOJI ĆE TI POMOĆI PRI ODABIRU PRVE SUP DASKE

Razlike između SUP dasaka na napuhavanje su vrlo velike.

S besplatnim vodičem smo se pobrinuli da u svijet SUPa uđeš dobro informiran/a.

NARUČI BESPLATAN VODIČ