Savjeti kako spriječiti krađu sup daske i što učiniti u slučaju da se to ipak dogodi?

Popularnost SUPa raste iz godine u godinu, a nažalost, usporedno s tim, raste i broj krađa. Važno je da svoju opremu ne ostavljaš nezaštićenu i bez nadzora na krovu automobila, a uz to, krađu možeš spriječiti pomoću nekoliko jednostavnih mjera opreza.

SUP daska vjerojatno neće odjednom nestati s plaže ako smo u njezinoj blizini, no svejedno moraš znati presuditi u kojim situacijama postoji veća vjerojatnost za krađu. Na primjer, kada odlaziš pod tuš na plaži, kada skočiš nešto pojesti ili se pak odlučiš da ćeš nakon SUPanja još malo plivati. U takvim situacijama je važno da svoju dasku dodatno zaštitiš.
Budući da i sami vrlo dobro znamo da kvalitetna oprema nije baš jeftina, još je važnije da izbjegnemo takve situacije i potencijalnim lopovima otežamo posao.

Lorem ipsum dolor sit amet...

Ako se već i dogodi da tvoja SUP daska dobije noge, pobrini se za to da ju možeš prepoznati:

1.IZRADI JOJ OSOBNU ISKAZNICU
  • Marka:
  • Model:
  • Godište: 
  • Serijski broj: 
  • Posebnosti: npr. oštećenja, personalizacija 
2. PERSONALIZIRAJ JU!

Pobrini se za to da je tvoja daska prepoznatljiva, da se ističe u mnoštvu – personaliziraj ju. Vodootpornim flomasterom napiši njeno ime, crtaj po njoj, napiši svoj najdraži citat ili jednostavno napiši svoje ime i broj telefona. Priveži unikatnu sigurnosnu gumu, oblijepi ju naljepnicama ili oblijepi svoje veslo.

3. POSLIKAJ JU

Važno je da imaš bar nekoliko dobrih slika svoje SUP daske! Tako ćeš, u slučaju krađe, lakše proširiti informaciju o tome. 

Lorem ipsum dolor sit amet...

Naravno, od krađe se dobro zaštititi preventivom! Tako ćeš na putu biti mirniji/a čak i kada svoju SUP dasku ispustiš iz vida. 

KAKO ZAŠTITITI SUP DASKU U RAZLIČITIM SITUACIJAMA?

Kako zaštititi SUP dasku ako je prevoziš na krovu auta i želiš se negdje zaustaviti na ručku? Izaberi restoran, čiji parking je smješten tako da za vrijeme ručka imaš pogled na svoj auto. 

Kako zaštititi dasku na krovu ako se od auta moraš udaljiti na dulje vrijeme? Kupi nekoliko vrlo dugih lanaca ili jako uže i što spretnije ih prepleti između nosača na krovu kako bi lopov imao previše posla s otpetljavanjem te bi odustao i bez pokušavanja. Ako imaš dasku na napuhavanje, pazi da je ventil zaštićen i da je lopov ne može isprazniti. Ako vozite dvije daske, okrenite ih tako da su ventili jedan prema drugom.

Kamo staviti SUP dasku kada kampiraš? Većina kampova ima posebne prostorije za sigurno spremanje stvari. Savjetujemo ti da se najprije pokušaš dogovoriti sa zaposlenicima kampa. Ako nemaš tu mogućnost, preporučujemo ti da SUP dasku na napuhavanje svaki dan isprazniš i zaključaš u svoj automobil (u tom slučaju ti svakako savjetujemo kupnju kompresora za napuhavanje, jer bi se vrlo brzo mogao zasititi svakodnevnog pumpanja). Naravno, možeš upotrijebiti i uže i pričvrstiti dasku na auto, no prilično jednostavno ga je prerezati. U tom slučaju se raspitaj i o mogućnosti parkiranja na čuvanom parkiralištu.

Kako osigurati SUP dasku kada moraš s plaže na brzinu skočiti do apartmana ili šatora? Ako si na plaži s prijateljima, nemaš nikakav problem, no ako si na plaži sam, moraš se snaći! Pokušaj se povezati sa susjedom na plaži i objasni mu situaciju. Predloži mu da isproba tvoju dasku kada te nema. VAŽNO: Ako se uspiješ dogovoriti sa susjedom, obavezno poslikaj njegovu osobnu iskaznicu.

 

Kako zaštititi SUP dasku na jedrilici? Kada usidriš jedrilicu ili čamac u marinu i kreneš istraživati mjesto, moraš se pobrinuti da su sve pomične stvari na palubi zaštićene, inače će lopovi imati prilično lak zadatak. SUP daska nije iznimka! Ako nemate druge mogućnosti, iz daske na napuhavanje istisni zrak i pospremi ju pod palubu. Ako imaš mogućnost, dasku zaključaj na ogradu jedrilice ili na bilo koji primjeren dio plovila. Kupi debelo uže ili nekoliko jakih lanaca i što spretnije ih prepleti kako lopov ne bi ni krenuo otpetljavati.

Kako zaštititi SUP dasku kod kuće? Ako živiš u gradu, zasigurno si već čuo/la razno razne priče o tome kako su ljudima opremu za sport ukrali iz zajedničkih podruma ili drugih prostorija u stambenim zgradama. Zato je važno i skladištenje! SUP dasku možeš objesiti na zid garaže i podruma tako da zauzima manje prostora a uz to će je lopov teže odnijeti.

ŠTO UČINITI AKO TI UKRADU SUP DASKU?

Prijava policiji se podrazumijeva, obavezno im daj sve podatke s osobne iskaznice (na početku bloga smo opisali kako izraditi osobnu iskaznicu).

Krađu, također, odmah objavi i podijeli na društvenim mrežama! Ako je SUP daska lijepo personalizirana, imaš najveće šanse da ju pronađeš. Provjeri portale na kojima se prodaje rabljena oprema (čak i nekoliko mjeseci poslije krađe).

Lorem ipsum dolor sit amet...

Ako ti se dogodi da ti ukradu SUP dasku, mi ćemo ti također pomoći i podijeliti tvoju objavu! No, nikako nemoj olakšati posao lopovima i uvijek se pridržavaj navedenih savjeta.

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>