SIGURNOSNA VEZICA

Sigurnosna vezica ili leash je obavezan dio SUP opreme koji nam u ključnim trenucima može spasiti život.

Bez obzira na to, koliko imamo samopouzdanja, kada smo na svojoj SUP dasci nemamo utjecaja na vanjske faktore. Dovoljno je već da na sekundu izgubimo ravnotežu i možemo završiti u vodi. Ako je tok vode iznimno jak i istovremeno puše vjetar, velika je vjerojatnost da će nam SUP daska brzo otići iz dohvata ruke. Ako smo s daskom povezani preko sigurnosne vezice, imamo bolje šanse da dasku zadržimo u blizini i vratimo se na nju te da ju zapravo uopće uhvatimo u tako silnom toku.

LeashesSaveLives

Oblik sigurnosne vezice

Riječ je o namotanoj sigurnosnoj vezici koja se zbog oblika opruge ne vuče po vodi već u kratkom obliku ostane na dasci zbog čega je najčešći odabir SUPera.

Preporučujemo ju prvenstveno kod SUP surfanja, jer je važno da nam daska u slučaju pada ne doleti u glavu. Dužina vezice mora biti dulja od dužine korištene SUP daske.

Nosimo ju oko struka, što nam omogućava najbrži dostup do nje u slučaju krizne situacije, kada se moramo brzo odvezati da bi izbjegli utapanje.

Sigurnosnu vezicu na jednom kraju pričvrstimo na SUP dasku a na drugom na svoju nogu – iznad gležnja ili ispod koljena, tako da se pričvrsti na list. Češće viđamo prvu opciju – vezicu iznad gležnja, jer je udobnija, no nošenje vezice ispod koljena nam omogućava da ju brže skinemo u opasnim situacijama (ako npr. za nešto zapnemo,…)