SUP daska na napuhavanje ili čvrsta SUP daska – koju izabrati?

Čvrsta SUP daska ili daska na napuhavanje? Koja je praktičnija, stabilnija i izdržljivija te kako utječu na sam stil života? To su zasigurno bitna pitanja kada donosiš odluku o najmu ili kupnji SUP daske. Zanima te koja SUP daska će pobijediti u dvoboju? Nastavi čitati!

1. TRANSPORT SUP DASKE

Koliko čvrstih SUP dasaka možeš voziti u maloj Seat Ibizi? Ni jednu. A koliko dasaka na napuhavanje? Čak sedam! Dok je transport čvrstih SUP dasaka moguć samo na krovu automobila, SUP dasku na napuhavanje možemo jednostavno utovariti u prtljažnik. Nakon izleta iz daske samo istisnemo sav zrak i savijenu dasku, zajedno s pumpom, pospremimo u torbu koja je prilagođena nošenju na leđima. S takvom praktično presavijenom SUP daskom smo se već okušali na autobusu i motociklu. Ovogodišnja torba marke Red Paddle Co. je poboljšana kotačićima koji dodatno olakšavaju transport SUP daske.

Ibizadaska na gradskom prijevozu

 2. IZDRŽLJIVOST SUP DASKE

Čvrstom SUP daskom treba rukovati s puno opreza, jer je većina takvih dasaka napravljena od drva ili poliestera koji su vrlo osjetljivi na udarce. Moramo paziti da nam daska ne padne iz ruku, da ne udarimo o kamen ili da ju ne vučemo po tlu. U većini nesretnih slučajeva ćemo dasku samo površinski oštetiti, no ako prilikom udarca nastane pukotina i daska upije vodu, popravak će biti iznimno težak. Za razliku od čvrstih, daske na napuhavanje su izrađene od PVC materijala i zbog toga su otpornije na udarce (otpornost, naravno, ovisi i o tehnologiji izrade). Pitate se da li su tako otporne da mogu preživjeti i pad s krova ili udarac traktora (dva puta)? Da, Red Paddle Co. je u svojem videu izdržljivost dasaka zasigurno dokazao.

 3. STABILNOST SUP DASKE

Stabilnost SUP daske je povezana s njezinom čvrstoćom, zbog čega je čvrsta SUP daska dugo vremena bila smatrana stabilnijom. No u posljednjih nekoliko godina su proizvođači dasaka na napuhavanje napravili velik korak naprijed i s razvojem oblika i tehnologije uspjeli postići konkurentnost na tom području. Na stabilnost utječe i veličina, tj. volumen daske, RSS (dodatne stabilizacijske letvice) i naravno koliko je dasku moguće napuhati (preporučujemo najmanje 18 psi).

SUP je popolnoma stabilen

  4. DIZAJN SUP DASKE

Dizajn je stvar individualnog ukusa, a obje vrste dasaka su postale prilagođenije i željama nježnijeg spola. 🙂

lijepa sup daska venus

5. SKLADIŠTENJE SUP DASKE

Ako živiš u kući, skladištenje bilo koje SUP daske neće biti problem. Možeš ju odnijeti u podrum, garažu ili pak dekorativno objesiti ispod stropa u svojoj sobi. No ako se do svojeg stana moraš uspinjati 3 kata, možeš prestati razmišljati o kupnji čvrste daske. Daska na napuhavanje je ponovno praktičnija – jednostavno ju staviš u ekonomičnu torbu, uđeš u lift koji te odveze na 12. kat te dasku pospremiš u mali ormar u predsoblju.

sup storage SUP daska na napuhavanje zauzima malo prostora

6. READY TO START

Čvrstu SUP dasku jednostavno postaviš u vodu i zaveslaš, dok dasku na napuhavanje prije početka moraš pripremiti. Napuhavanje će ti uzeti 5 do 15 minuta (ovisno o pumpi koju koristiš), a također će te malo ugrijati i ojačati tvoje ruke. Ako te priprema daske ne privlači previše, možeš koristiti kompresor koji će to s lakoćom napraviti umjesto tebe.

pumpanje supa

7. NOV LIFESTYLE

SUP daska na napuhavanje predstavlja posve novi životni stil, jer te sa svojih 10-15 kg prati kamo god da pođeš. Izleti započinju uz rijeke i jezera. Godišnji odmor više ne povezuješ s ležanjem na plaži već otkrivanjem nedostupnih plaža, s dnevnom rekreacijom i izvođenjem joge uz zalazak sunca. Odlučit ćeš se ponijeti dasku i na dulje putovanje. Ne vjeruješ? Pitaj kolegu Tomu koji je ove godine svoju SUP dasku ponesao na SUP trip na Sejšele i već razmišlja o sljedećoj destinaciji. Hoćeš – nećeš, SUP daska postane dio tebe.

Tomo na Sejšelih

Moramo priznati, da SUP daska na napuhavanje ima toliko prednosti da joj čvrsta daska mora predati pobjedu.

Zanima te koja je najprimjerenija daska za početnike? Pročitaj kakva daska će ti biti potrebna kao početniku, na što moraš biti pozoran prilikom kupnje i što ti preporučujemo!

Već si napredan SUPEr? Vjerojatno će te zanimati kako izabrati pravi oblik daske na napuhavanje s obzirom na svrhu i potrebe.