SUP DASKA NA NAPUHAVANJE

SUP daske dijelimo na čvrste i one na napuhavanje a upravo te druge su zaslužne za veliku popularnost SUPa. Jednostavan transport koji je doprinesao raznolikoj upotrebi i lakše skladištenje su glavne prednosti SUP daske na napuhavanje i upravo zbog toga ćemo na vodi najčešće viđati baš „napuhance“.

Iako su još prije nekoliko godina izdržljivost i stabilnost bile na strani čvrstih dasaka, danas je situacija drugačija. Tehnologija dasaka na napuhavanje je doživjela velik napredak te danas postoje daske na napuhavanje „tvrde kao stijena“ (moguće ih je napuhati do 1,7 bara) a njihov životni vijek se je značajno produljio (prvi modeli SUP dasaka su doživjeli starost 10 godina).

Oblika sup daske određuje njezinu namjenu

ride

Višenamjenske ili allround sup daske

Najpopularnije SUP daske koje odgovaraju baš svakome. Najstabilnije su, zbog čega su primjerene za svakog početnika i rekreativca te su najpopularniji obiteljski model. Nazivamo ih višenamjenskim zato što ih možemo upotrebljavati za SUPanje, tjelovježbu, zabavu, igru na vodi, jogu, izležavanje, itd.

Daske za krstarenja ili touring sup daske

namijenjene su savladavanju većih udaljenosti, tj. SUP krstarenjima. SUP krstarenja u drugim zemljama postaju sve popularnija, a razlog se skriva u privlačnim avanturama i kvalitetnim, stabilnim i udobnim SUP daskama koje ih omogućavaju time da putuju poput lađa.

voyager132
elite14

Natjecateljske ili race sup daske

prvenstveno su namijenjene natjecanjima, no mogu ih koristiti svi SUPeri koji nemaju problema s održavanjem ravnoteže i žele se brže kretati s manje napora.

Wave sup daske

namijenjene su jahanju valova. Wave sup daske su kraće i imaju sužen rep, zbog čega su manje stabilne, no okretnije (lakše ih usmjeravamo na valovima).

windsurf
WILD96

Sup daska za brzace

namijenjene su spuštanju po brzacima. Takve daske zahtijevaju izuzetnu stabilnost i istovremeno brze reakcije te okretnost pa je i njihov oblik prilagođen tome.

Nije svaka daska na napuhavanje dobra sup daska!

Na tržištu se pojavljuje iznimno mnogo SUP dasaka na napuhavanje različitih proizvođača i cijena. Kako bi bolje razumjeli glavne razlike među njima, moramo saznati nekoliko podataka:

  • Kako dobro su napravljene,
  • Kakav je sastav dasaka i kakvu tehnologiju izrade koriste proizvođači (jednoslojne, dvoslojne, MSL fusion tehnologija),
  • Kakav je omjer dimenzija daske (dužina, širina, debljina),
  • Kako dobro se napuhavaju,
  • Znaju li proizvođači povećati čvrstoću SUP daske (npr. pomoću RSS letvica),
  • Kakva je kvaliteta pumpe i torbe koje dolaze u paketu s daskom (možda Vam se na prvi pogled to čini nevažnim podatkom, no pravi SUPeri dobro znaju zašto je to od velike važnosti)

Iz svih tih razloga dolazi do velikih razlika u kvaliteti i sposobnostima vožnje dasaka na napuhavanje. Ti detalji će postati posebno važni ukoliko često SUPamo.

Ako si se već iskušao u SUPu ali na dasci nisi uspijevao uloviti ravnotežu, savjetujemo ti da pokušaš ponovo te da ovaj puta posebnu pozornost posvetiš odabiru daske. Bilo bi šteta da te ta zanimljiva ljetna aktivnost ne oduševi zbog daske koja nije dobre kvalitete i ne pruža ti osjećaj stabilnosti. SUP je vrlo jednostavan sport koji djeluje opuštajuće pa predlažemo da se raspitaš o svemu što bi moglo utjecati na tvoj doživljaj.

vodic-rumena

Naruči besplatni vodič!

Razlike među daskama na napuhavanje su vrlo velike.
S besplatnim vodičem smo se pobrinuli da u svijet SUPa uđeš dobro informiran.