Sup vesla

S lakšim veslom ususret dogodovštinama

SUPeri posvećuju puno pozornosti odabiru SUP daske a često premalo odabiru vesla koje je jednako važno, ako ne i važnije. Veslo naime držimo u rukama, stoga je važno da je što lakše, kako bi što manje opterećivalo ruke i rameni obruč te da njime s manje napora veslamo dulje vrijeme i prolazimo veće udaljenosti.

Tipovi sup vesala

Podesivo veslo

Veslo se sastoji iz dva dijela koja se podešavaju prema visini. Podesivo veslo je vrlo praktično jer ga može koristiti više osoba različitih visina i konstrukcija.

Vesla za putovanja (rastavljiva)

Vesla iz tri dijela koja možete podesiti prema visini i omogućavaju da dulju dršku rastavite na još dva dijela i tako veslo pospremiti u SUP torbu. Zbog praktičnosti kod spremanja i prenošenja su takva vesla najčešći odabir SUPera.

Fiksno veslo

Veslo u jednom komadu koje prilagodimo/odrežemo prema visini vlasnika. Fiksno veslo najčešće odabiru SUPeri koji često veslaju na istim lokacijama (zbog čega im nije potrebno putno veslo) ili ih smeta i najmanje pomicanje kod podesivih vesala te ga izbjegnu veslom u jednom komadu. Takva vesla najčešće viđamo u rukama natjecatelja ili SUPera na valovima.

Razlike u materijalima i načinu izrade

SUP veslo ne dolazi u paketu sa sup daskom, pošto između vesala postoje velike razlike te zbog toga odabir prepuštamo pojedincu. Kod odabira vesla u obzir moramo uzeti: 

  • Upotrijebljeni materijal: aluminij, plastika, staklena vlakna, drvo, karbon,superkarbon. Težina vesla ovisi o odabiru materijala, točnije o kombinaciji različitih materijala – češće preporučujemo staklena i karbonska vesla, a nešto rjeđe aluminijska, s obzirom na to da su najteža i brže tonu (zbog toga su mnoga od njih ojačana pjenom). Težina vesla vrlo je važna – što je veslo lakše, to će manje napora biti potrebno uložiti kod veslanja te je uz to manja vjerojatnost ozlijede ramenog obruča. Lakša vesla također imaju i više cijene.
  • Oblik i veličinulopatice: uobičajena suza,lopatica s izraženim “ramenima”, produžena lopatica za više i jače ljude. Više nego na sam oblik lopatice, pažnju trebamo usmjeriti na to da lopatica nije prevelika, kako ne bi zahvaćali previše vode i brzo se umarali. Kod češćeg supanja brzo dolazi do trošenja ramenog obruča. Djeca moraju imati prilagođeno, dječje veslo, ali ne zbog visine, već zbog veličine lopatice. 
  • Oblik drške: okrugla, ovalna. Važan je i opseg drške, jer se u dijelu između palca i kažiprsta može javiti žuljanje. Tvrdoća i fleksibilnost vesla također ovise o korištenom materijalu.
  • Oblik ručke: golf, T-drška. Postoje različiti oblici, no važno je da ručka nije prevelika kako nam ne bi bježala tj. sklizala iz ruke.

Zbog svega navedenoga, veslo je najbolje uzeti u ruku i tako provjeriti odgovaraju li nam sve dimenzije. 

Prije svega je važna kvaliteta izrade vesla. Ako je nestabilno na spojevima i loše zalijepljeno, vaš doživljaj SUP vožnje neće biti dobar i morat ćete zamijeniti veslo. Također moramo obratiti pozornost na kombinacije materijala – karbonska drška ne znači da je cijelo veslo karbonsko.