Kako izbrati pravo sup desko

sup – vodena aktivnost koja uzrokuje ovisnost!

SUP ili Stand Up Paddleboarding je zabavna i opuštajuća aktivnost o kojoj postaješ ovisan. Stojiš na velikoj sup dasci i veslaš. Jezera, rijeke, mirno more ili valovi…nema granica. Uzmeš svoju SUP dasku, izabereš destinaciju i kreneš u istraživanje. Sam/a, s prijateljima ili s obitelji.

Svestrana aktivnost za ljubitelje prirode

Cjelovita rekreacija se povezuje s kretanjem na svježem zraku, opuštanjem u prirodni, otkrivanjem novih krajeva i druženjem s aktivnim ljudima.

Supanje na Planinskem polju

Predstavlja novi način istraživanja svijeta

SUP daska na napuhavanje može imati stalno mjesto u tvojem autu. Ideja za popodnevne i nedjeljne SUP izlete nikada neće ponestati, a svaki SUPer se slaže da su i mjesta koje je već vidio iz SUP perspektive nešto novo i posebno. Zašto ne bi s veslom u ruci obišli svijet?

Sup omogućava niz povezanih aktivnosti

Ne radi se samo o stajanju na dasci i veslanju. Na SUP dasci možeš izvoditi tjelovježbu, raditi na svojoj ravnoteži, zabavljati se, trenirati svoje najdraže joga ili pilates položaje. Ako SUP dasci dodaš jedro, veseljem ćeš ispuniti i vjetrovite dane koji nisu idealni za SUP.

Ideja za teambuilding -supanje z izzivi Bananaway
Tečaj supanja na Bohinjskem jezeru

Povezujemo ga s ljetom

More, sunce, SUP, ljeto! I kada se temperature spuste ispod 20 stupnjeva, sunce će nas primamiti na vodu i odmah ćemo se prisjetiti lijepih uspomena i početi kovati nove planove.

Sup privlači sve generacije

Djeca istražuju nove načine upotrebe daske i zabavljaju ih različite SUP igre, dok na kvalitetnoj SUP dasci mogu uživati i njihove bake. SUP ima samo jedno ograničenje, a to je znanje plivanja. Zato u toj aktivnosti svoj užitak može pronaći svatko.

Red paddle sup deske
Supati začnemo na kolenih

Početak je vrlo jednostavan

Ako ti instruktor ili iskusan SUPer objasni osnove SUPa već u prvih 10-15 minuta ćeš moći stabilizirati svoju SUP dasku, a nakon dva sata ćeš veslati bez ikakvog straha od pada u vodu. Naravno to je još uvijek daleko od pravog SUPanja koje zahtjeva pravilnu tehniku, brze manevre i puno vježbe.

Obitelji ne mogu zamisliti ljeto bez supa

Djeca obožavaju SUP daske. Mališane možemo posjesti na prednji dio daske i zabavljati ih veslom, a veća djeca će se zabavljati sama i na SUP dasci prirediti zabavu za cijelu obalu. SUP daske su magneti za nove prijatelje i odličan način da roditelji neko vrijeme provedu opuštajući se u dvoje.

Ideja za teambuilding - supanje z xl supom

Sup aktivira cijelo tijelo

Svaki zaveslaj podrazumijeva niz kompleksnih gibanja u gornjem dijelu tijela, dok naš centar održava ravnotežu i stabilnost pri svakom najmanjem pokretu. Ni noge ne odmaraju – zadužene su za apsorpciju valova koji su u interakciji s daskom.

Intenzivnost određuješ sam

Ako ti odgovara ležerno (p)lutanje – super! No veslanje s većim intenzitetom je jedna od učinkovitijih metoda za dobivanje kondicije i poboljšavanje stabilizacije. S intenzivnim veslanjem ćeš potrošiti više kalorija od vožnje biciklom u istom vremenu.

Gdje supati?

Zatvorene vode kao što su jezera, mirne rijeke i široki potoci su najprimjerenije i najsigurnije lokacija za veslanje na SUP dasci, dok su otvorene vode poput većih jezera (gdje se od obale možemo udaljiti više od jednog kilometra), mora i oceani zahtjevniji i često donose iznenađenja. SUPom se možemo baviti i na valovima i brzacima, no tamo su uvjeti iznimno zahtjevni te nam je zato potrebno puno predznanja, iskustva i fizičke pripreme.

SUPati možemo i na vodama na javnim površinama, gdje je voda dublja od jednog metra. Tako ćemo bez brige veslati jer se i u slučaju pada nećemo ozlijediti.

Ako lokaciju za SUPanje ne poznajemo, prije upuštanja u avanturu moramo saznati sve potrebne informacije. Prije nego što krenemo SUPati u nacionalni park moramo provjeriti da li je to tamo uopće dozvoljeno.

Posebni sup izleti

Što nam je potrebno za sup?

SUP DASKA

SUP VESLO

sigurnostna vrvica

DODATNA OPREMA

Korisne informacije s naših blogova